Artiest(en)

De bandkeramische cultuur is belangrijk geweest voor deze regio. Ruim 5000 jaar v.c. vestigden hier zich de eerste boeren die bekend werden door bandkeramische patronen op aardewerken potten. Ze werden de bandkeramiekers genoemd. Een belangrijke stap in onze geschiedenis en die van de regio. Je ziet een moeder met haar kinderen. Beneden is het typische aardewerk te zien uit die periode.

Bandkeramische cultuur

De bandkeramische cultuur is de archeologische cultuur waarmee in Centraal-Europa en de Lage Landen het neolithicum begon. In Zuid-Limburg begon deze cultuur op de hogere, vruchtbare löss gronden. De naam verwijst naar het versierde aardewerk dat deze volkeren maakten.

Elsloo

Tussen 1930 en 2014 hebben er in Elsloo opgravingen plaats gevonden. Het gebied rond de Koolweg bleek de meeste bandkeramische sporen te bevatten. In totaal werden er 19 "woonkuilen' onderzocht. Samen met waarnemingen begin jaren '50 in de directe nabijheid en een in 1957 gegraven proefput, was dit voldoende reden om in 1958 een grootschalig nederzettingsonderzoek uit te voeren. Het onderzoek vond plaats in de omgeving van de huidige basisschool St. Jozef in de richting van de Koolweg. In 1970 werden de onderzoeksresultaten gepubliceerd.

De opgraving in Elsloo is tot nu de grootste in een bandkeramische nederzetting in Nederland. In totaal werden 95 huis plattegronden bloot gelegd. Het grote aantal maakt het goed mogelijk door onderlinge vergelijking te generaliseren en conclusies te trekken. Met recht kan gesteld worden dat Elsloo de grootste bandkeramische nederzetting in deze contreien is.

Bron: Historie huis van de Maasvallei. Bekijk de link voor videomateriaal en meer informatie.

Uil

De uil op de rechterkant van de mural leeft in de bossen achter het elektriciteitshuisje en is een knipoog naar het nu.

Word onderdeel van de schildering door ervoor te gaan staan. Maak een foto en deel deze via social media met #limburgmurals.

Deze mural is tot stand gekomen in samenwerking met: kunstenaar Roy Wagemans, Gemeente Stein en de Provincie Limburg.

De hotspots van

Stein

Lees meer op Liefs uit Limburg

Ontdek meer

andere Murals

Mural 7

In samenwerking met de gemeente Bergen wordt zaterdag 6 april een participatiesessie georganiseerd in Den Asseldonk, Nieuw Bergen.

THUIS

De zesde mural binnen het project Limburg Murals is klaar! Een zijmuur van Theater De Oranjerie in Roermond is een kunstwerk rijker. Kunstenaar Daniël Heynen heeft zich ingezet om hier een typisch historisch icoon te verbeelden: Sint-Christoffel, in Roermond ook wel Sjtuf genoemd.

MIJNVERLEDEN

Geleen kent een rijk mijnverleden, dat ten grondslag ligt aan de industrie en innovatie die nu in de regio te vinden is. In 1926 werd de Staatsmijn Maurits geopend. Een jaar later werd besloten om een verbindingsweg tussen het centrum, de Staatsmijn, het station en de nieuwe wijk Lindenheuvel te maken.
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

Wil je iets vragen?

Vraag maar raak

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Onze partners