Artiest(en)

Venlo is een handels-, transport- en industriestad. Vanwege de gunstige ligging aan de Maas en de verbinding met Duitsland is het al van oudsher een knooppunt voor bedrijvigheid. Vroeger werden aan de Lage Loswal schepen gelost en bovendien er reed vanaf 1900 een stoomtrein.

Maar Venlo heeft zeker ook een ander gezicht, waar juist veel ruimte is voor genieten, tradities en recreatie. De Lage Loswal heeft nu ook weer de functie van losplaats, maar dit keer voor de cruiseschepen en de Maashopper.

Achtergrond van het ontwerp

Vanaf de linkerkant zie je het industrieverhaal. De schepen die aanmeren aan de kade om producten af te leveren die weer hun weg vervolgen met de stoomtrein. Deze passeert de legende Truuj Bolwater, die met haar vaandel en stenen op de afgebrokkelde stadsmuur stapt.

In het typografische gedeelte (Venlo) golft het water hoog mee om een knipoog te maken naar de altijd eeuwige dreiging van hoogwater.

Vanaf daar komen we in het heden, waar juist de ontspannen kant van Venlo wordt getoond. De bezoeker heeft uiteraard een stukje vlaai en een ièske, uitkijkend over de Maas met tassen vol met geshopte items. Vanaf rechts komen de boten weer aan, maar in dit geval zijn het de cruiseschepen en de Maashopper.

Het ontwerp is dynamisch opgezet waardoor het in beweging lijkt en het net lijkt alsof het water langs stroomt. De kleuren zorgen voor een warme, frisse uitstraling met natuurlijk een link naar het water. De figuren en vormen zijn grafisch gehouden, zodat er door het vlakkenspel altijd ruimte blijft voor eigen interpretatie en een zoektocht door het verhaal. Zoek vooral jouw eigen plekje en wordt zelf onderdeel van het verhaal van Venlo!


Initiatiefnemers

Deze mural is de eerste van een reeks binnen het project ‘Limburg Murals’, een initiatief van stichting Limburg Straalt dat wordt gesteund door de Provincie Limburg. In Venlo heeft de stichting samenwerking gezocht met de gemeente, Venlo Partners en Vincent Huibers Graffiti agency.

Stukje achtergrond

Voor deze opdracht zijn vooraf 3 kunstenaars geselecteerd die een schetsontwerp hebben gemaakt. De leerlingen van het Valuas college, klankbordgroep herinrichting Maaskade, de stichting Limburg Straalt, Venlo Partners en de gemeente hebben hierin een stem gehad. Het ontwerp van Joren Joshua (met roots in Venlo) kwam als winnaar uit de bus.

De hotspots van

Venlo

Ontdek meer

andere Murals

HERINNERINGEN MAKEN IN MAASDUINEN

De schets voor de mural 'herinneringen maken in de gemeente Bergen' was gemaakt op basis van een participatiesessie in april en de opening stond gepland voor begin juli 2024.

THUIS

De zesde mural binnen het project Limburg Murals is klaar! Een zijmuur van Theater De Oranjerie in Roermond is een kunstwerk rijker. Kunstenaar Daniël Heynen heeft zich ingezet om hier een typisch historisch icoon te verbeelden: Sint-Christoffel, in Roermond ook wel Sjtuf genoemd.

MIJNVERLEDEN

Geleen kent een rijk mijnverleden, dat ten grondslag ligt aan de industrie en innovatie die nu in de regio te vinden is. In 1926 werd de Staatsmijn Maurits geopend. Een jaar later werd besloten om een verbindingsweg tussen het centrum, de Staatsmijn, het station en de nieuwe wijk Lindenheuvel te maken.
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

Wil je iets vragen?

Vraag maar raak

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Onze partners