JULIANATUNNEL

Artiest
Artiest 2
Locatie
Sittard-Geleen
Bezoek deze mural

STEM NU

Woensdag 25 januari werden de zes schetsen gepresenteerd voor twee unieke murals, aan allebei de kanten van de Julianatunnel in Geleen. De wethouder Houtakkers (stadsmarketing en cultuur) onthulde de schetsen. De schilderingen staan in het teken van het lokale mijnverleden en de overgang naar het innovatieve karakter van Sittard-Geleen. Inwoners kunnen gedurende twee weken hun stem uitbrengen. 

Procedure 

Voor deze opdracht zijn drie kunstenaars geselecteerd, namelijk ‘Nash’ (Werner), ‘Erwtje’ (Robert), en Lars Ickenroth. Zij hebben allemaal twee schetsontwerpen gemaakt. Een met als thema ‘lokaal mijnverleden’ en een met als thema ‘innovatie’.

Kunstenaar Nash

Mijnverleden Limburg was een agrarische provincie. Om kolenwinning mogelijk te maken waren mijnschachten nodig en de aanleg van spoorwegverbindingen. De mijnwerkers zijn hier de echte helden. Zij zorgden voor brood op de plank en vlees op zondag. Met de komst van de mijnen groeide de bevolking en de economie explosief.
Innovatie De (trotse) jongen staat voor de huidige generatie; hij kijkt naar de toekomst van Geleen waarbij uitvindingen/innovaties goed doen voor het milieu [vergroening, recycling] en inwoners. Verder o.a. de uitvinding van ingenieur Van Iterson [koeltorens] - tevens het gebied waar innovaties verder ontwikkeld worden en recycling in beeld.

Kunstenaar Erwtje

Mijnverleden Bij mijn research naar de geschiedenis van de mijnen werd mijn aandacht getrokken door de luchtdruk-trein, een stukje mooie geschiedenis. Ik heb gekozen voor een 3d effect om zo meer interactie te creëren. 
Innovatie Bij Chemelot is het eerste (grote) bedrijf (loniqa) gestart met het recyclen van petflessen in 2018. Daarnaast een groen Geleen met kerk en op de achtergrond Chemelot in de skyline.

Kunstenaar Lars Ickenroth

Mijnverleden Hier zijn koempels aan het werk. Op de achtergrond zien we de omgeving van de Maurits ten tijde van de mijnen. Daarnaast een paard: tot circa 1930 werden onder andere paarden in de Maurits ingezet voor transport. Links het welbekende patroon op de 'Pungel' (doek) die de mijnwerkers gebruikten.
Innovatie We zien de mens, de hand van de mens op de wereld en hoe we via technologie maar zeker ook de natuur invloed hebben op moeder aarde. Achter de 'natuurzijde' zien we bovendien de Geleenbeek. 

De schetsen zijn te bewonderen in Geleen (o.a. bij de Stadslabs locaties en het kantoor van Centrummanagement) en via de online kanalen van de organisaties in de werkgroep. Inwoners kunnen vanaf 25 januari t/m 8 februari hun stem uitbrengen.

Klik: www.survio.com/survey/d/muralgeleen

Stemmen 

Breng ook uw stem uit! Bekijk de schetsen op diverse locaties in de stad of op de online kanalen van Limburg Murals, Stadslabs Sittard-Geleen en de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits. Stem via de link of via de QR-code. Lukt dit niet? Stuur dan uw voorkeuren naar contact@limburgmurals.nl. 

Stichting Limburg Straalt, de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits, Stadslabs Sittard-Geleen en de gemeente Sittard-Geleen brengen ook hun stem uit op de meest passende ontwerpen. Alle stemmen wegen even zwaar mee. De winnende schetsen worden medio 2023 aangebracht. 

De hotspots van

Sittard-Geleen

Lees meer op Liefs uit Limburg

Ontdek meer
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

Wil je iets vragen?

Vraag maar raak

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Onze partners