BLOEIENDE VERBINDING

Artiest(en)
Locatie
Eijsden-Margraten
Meer over deze locatie

Bronk

Het tweede weekend na Pinksteren staat de hele gemeenschap van Eijsden in bloei tijdens Bronk. Het woord Bronk is verwant aan het werkwoord Bronken. In het Nederlands: pronk en pronken. In de Duitse taal Prunk en prunken. De Bronk is een pronk- of sierstoet: de processie ter ere van het Allerheiligste. Deze eeuwenoude traditie gewijd aan Sacramentsdag heeft haar hoogtepunt met de Sacramentsprocessie. Het verbindt de gemeenschap middels één lang kleurrijk lint van groepen, vaandels, beelden, bloemtapijten, harmonieën en jonkheden. Wil je meer weten over de Bronk? Klik dan hier.


Buurtschappen

Op deze plek komen de buurtschappen Caestert, Breust en Eijsden samen. Je ziet een reimeid met reiboeket die vooroploopt in de Cramignon, een traditionele reidans. Daarnaast een veld met veldbloemen die geplukt worden voor de Bronkboeketten en de bloemtapijten. Het geheel is verbonden met het wit-blauwe-groene lint dat staat voor respectievelijk Caestert, Breust en Eijsden en hun Jonkheden.

De veldbloemen die geplukt worden om aan de vlaggenmasten te hangen
Een bloemtapijt met een vrijheidsduif
Met de handtekening van de kunstenares Yasja Ligtelijn


Er is ook een video gemaakt door 'Typisch van Eijsden' over het kunstwerk. Bekijk het hier!

De hotspots van

Eijsden-Margraten

Lees meer op Liefs uit Limburg

Ontdek meer

andere Murals

Mural 7

In samenwerking met de gemeente Bergen wordt zaterdag 6 april een participatiesessie georganiseerd in Den Asseldonk, Nieuw Bergen.

THUIS

De zesde mural binnen het project Limburg Murals is klaar! Een zijmuur van Theater De Oranjerie in Roermond is een kunstwerk rijker. Kunstenaar Daniël Heynen heeft zich ingezet om hier een typisch historisch icoon te verbeelden: Sint-Christoffel, in Roermond ook wel Sjtuf genoemd.

MIJNVERLEDEN

Geleen kent een rijk mijnverleden, dat ten grondslag ligt aan de industrie en innovatie die nu in de regio te vinden is. In 1926 werd de Staatsmijn Maurits geopend. Een jaar later werd besloten om een verbindingsweg tussen het centrum, de Staatsmijn, het station en de nieuwe wijk Lindenheuvel te maken.
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

Wil je iets vragen?

Vraag maar raak

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Onze partners